Kelderduel mist klasse                                                                       20 maart 2005.

 

Een degradatieduel kenmerkt zich doorgaans door veel strijd, passie en vechtlust. Het publiek verwacht dan ook geen mooi voetbal, als er maar gestreden wordt. Neem nou een wedstrijd als Hegelsom – Meerlo (0-0) en we hebben meteen een klassiek voorbeeld van een degradatieduel te pakken.

De ware voetballiefhebber zal knarsetandend langs de lijn hebben gestaan. Beide ploegen lieten zien waarom ze zich in de onderste regionen bevinden.

De thuisploeg stond tot gisteren op een teleurstellende tiende plaats, Meerlo doet het niet veel beter en bevond zich een plekje hoger. Niet echt overtuigend dus. Ook na gisteren kwam in die stand weinig verandering, want het duel eindigde in een teleurstellende 0-0. Met deze stand mocht Hegelsom zich het meest gelukkig prijzen, want de beste kansen waren voor de gasten.

Tevens kwam met dit doelpuntloos gelijkspel meteen de grote handicap van Hegelsom aan het licht: scoren. De rood-witten wisten tot dusver in vijftien wedstrijden slechts veertien maal het net te vinden. En dat is toch echt te weinig

Voor een ploeg die handhaving als doelstelling heeft. Ook trainer Jan Rongen erkende dit probleem: „Qua tegendoelpunten doen we het absoluut niet slecht, maar het grote mankement van de ploeg is doelpunten maken. Voorin brengen we veel te weinig.”

Dat er gisteren niet werd gescoord op sportpark de Wienus lag met name aan de falende afronding van beide ploegen. Dat mocht Joost Bruijsten zich vooral aanrekenen. De Meerlo-speler kreeg tot viermaal toe een riante mogelijkheid, maar even vaak slaagde hij er niet in de bal in het doel te deponeren. De beste kans voor de gasten was echter voor Geurt Clevers, maar ook bij hem ontbrak de scherpte. De thuisploeg kreeg tien minuten voor tijd een dot van een kans. Pieter Crienen schermde de bal goed af, zodat Richard Verhaeg het leer voor het intikken had. Ook bij hem stond het vizier echter niet op scherp.

De zichtbaar teleurgestelde Meerlo-trainer Hans Winkelhag was niet tevreden met het resultaat. „Gezien het spelbeeld en het aantal kansen hadden we recht op de overwinning”, concludeerde hij. Ondanks de remise mochten de bezoekers zich de morele winnaar noemen van het kelderduel. Het gat met degradatieconcurrent Hegelsom blijft immers vijf punten. Indien het zo hier en daar punten bij elkaar blijft sprokkelen, hoeft Meerlo zich absoluut geen zorgen te maken. Al zal er geconcentreerder met de geboden mogelijkheden moeten worden omgesprongen. Voor Hegelsom oogt de toekomst minder rooskleurig, zo gaf ook Rongen aan. „Ik besef dat het nog erg moeilijk gaat worden. Maar ik heb ik er nog steeds vertrouwen in. Zeker als dadelijk de geblesseerde spelers terugkomen.” Toch zal Hegelsom snel punten moeten gaan pakken. Doet het dit niet, komt degradatie naar de laagste afdeling van het amateurvoetbal akelig dichtbij.