De KNVB hoopt de competities in het amateurvoetbal in het weekend van 16 en 17 januari weer op te kunnen starten.

Dat blijkt uit het plan dat de voetbalbond gisteren presenteerde om amateurvoetbal mogelijk te maken in coronatijd. ‘Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona’ is opgesteld na overleg met andere sportbonden en is inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voetbalclubs.

In het plan heeft de KNVB fases opgesteld die synchroon lopen met de routekaart van het kabinet en waarmee kan worden op- of afgebouwd, afhankelijk van het aangegeven risiconiveau; van alleen trainen (voor senioren met beperkingen) via (oefen)wedstrijden binnen de eigen regio naar uiteindelijk het spelen van competities met beperkt publiek.

Trainen

Jan Levels van de technische commissie van derdedivisionist EVV uit Echt is blij dat er weer perspectief is. „Het is afwachten of de competitie op 16 en 17 januari daadwerkelijk van start kan gaan, maar op zich is het voor ons net haalbaar. Wij hebben vijf van onze 34 wedstrijden gespeeld, dus 29 wedstrijden tot in juni; het is te doen. Voorwaarde is wel dat we dan toestemming krijgen om drie of vier weken van tevoren weer met een volledige groep te gaan trainen. Anders kun je echt niet beginnen.”

KNVB-beker

Bij het scenario van een herstart half januari komen de bekercompetities te vervallen en wordt er in juni 2021 doorgespeeld. Omdat voor het standaardvoetbal (hogere klassen in het amateurvoetbal en jeugdvoetbal) de nacompetitie geschrapt worden, moet voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast worden.

Wat er gebeurt met amateurclubs die actief zijn in de KNVB-beker is nog onduidelijk. Eerder gaf de bond aan dat de 26 clubs uitgesloten zouden worden als er op 1 en 2 december nog steeds niet wordt gevoetbald. Groene Ster-voorzitter Jos Op ’t Eijnde, die met zijn club het hoofdtoernooi haalde, ziet de bui al hangen. „Deze week komt de bond met een definitief oordeel. Ik ga ervan uit dat we uitgesloten worden. En ik moet ook nog maar zien of we in januari kunnen hervatten met al die besmettingen.”

Venlosche Boys-voorzitter Tim Versteilen had de hoop al opgegeven dat de competitie volledig zou worden afgemaakt. En hij is net als Op ’t Eijnde nog niet overtuigd. „Half januari lijkt me een mooi streven, maar je zit ook nog altijd met het weer in die periode. Laten we hopen dat we geen strenge winter krijgen.”

Bij de eersteklasser werd de afgelopen weken doorgetraind. De jeugd heeft onderling wedstrijden gespeeld, en de senioren trainden in groepjes van vier. Door de nieuwe maatregelen van het kabinet is dat laatste de komende twee weken verboden. „In duo’s trainen heeft eigenlijk geen zin.”

Levels deelt de mening van Versteilen. Hij was afgelopen dinsdag op de club toen de selectie van EVV na drie weken inactiviteit weer eens op het trainingsveld verscheen. „Dat was op dezelfde dag dat het kabinet de aangescherpte coronamaatregelen bekendmaakte. Toen hebben we na de training maar meteen weer afscheid genomen van de jongens, want trainen in groepjes van twee; dat zagen we niet zitten.”